Boeken voor tijdens de vakantie

Hoewel met e-readers het probleem 'welk boek kies ik?' iets is afgenomen, speelt vlak voor een vakantie de vraag 'wat zou ik willen lezen?'. Ben ik toe aan iets meligs, iets spannends of gun ik mijzelf nu eindelijk de tijd voor die ene klassieker of dat ene volumineuze boek dat al sinds tijden op de lijst staat. Ik help je graag een keuze maken zodat je probleemloos de boekenzomer door komt.

Hittegolf

Terwijl een enorm onweer boven Utrecht op het punt van losbarsten staat, besluit ik 'boeken voor tijdens de vakantie' dit keer te wijden aan boeken die het ook nog doen terwijl de temperatuur tropische hoogten bereikt. Nu kan ik me herinneren dat ik ooit Under the Volcano van Malcolm Lowry heb gelezen, terwijl ik in een Spaans zwembad lag. Omdat dit niet voor iedereen een ideale oplossing is, houd ik het voor de hittegolfboeken maar bij wat minder heftige literatuur.

John Irving || The World According to Garp

Garp is gepubliceerd in 1978 en veroverde daarna de wereld, Irving heeft ons sindsdien verblijd met een groot aantal goede romans. Je kunt van mening verschillen welke roman of welke periode het beste is, één ding is zeker: een Irving staat altijd garant voor een mix van uitzonderlijke karakters, een razendsnelle afwisseling van blijdschap en verdriet en een kruistocht tegen hypocrisie. Voeg daaraan toe een ongelooflijk goed gevoel voor humor en het is duidelijk waarom Garp indertijd insloeg als een bom. Ik durf mijn eigen oude exemplaar, voorzien van handtekening van Irving, niet meer te lezen. Misschien moet ik maar even bij de bieb langs.



 Karen Joy Fowler || The Jane Austen Book Club

Een vermakelijke roman over een groep mensen die bij elkaar komt om alle Jane Austens te lezen. Heel Amerikaans worden die sessies natuurlijk vooral gebruikt om met elkaar te praten over het dagelijkse leven, problemen met werk, familie of liefdes en elkaar een hart onder de riem te steken. De roman is geen hoogvlieger, maar zeker door de verwijzingen naar Austen zeer geschikt tijdens een hittegolf.


Roddy Doyle || The Commitments

Iers, veel muziek, passie en vanaf pagina één op weg naar een ramp. De avonturen van Jimmy Rabbitte en zijn bij elkaar geraapt zooitje muzikanten zijn vermakelijk en geven tegelijkertijd een schrijnend beeld van een jeugd met weining toekomstmogelijkheden. De beredenering waarmee Jimmy Rabbitte de Ieren uitroept tot de zwarten van Europa blijft briljant. The Commitments mogen even ruiken aan succes, daarna is het 'business as  usual'. Gelukkig voor ons heeft Doyle daarna nog meer romans geschreven over de Rabbittes.


Graeme Simsion || The Rosie Project

Hoe vind je een vrouw? Door een uitvoerige lijst op te stellen met alle eisen waaraan ze moet voldoen en dan te hopen dat er via de datingservice een vrouw langskomt die aan al die eisen voldoet. In The Rosie Project snappen de vrienden van Don Tillman gelukkig dat het zo niet werkt en koppelen hem aan Rosie. En nee, Rosie voldoet aan zo goed als geen enkele eis maar ze blijkt wel de ideale vrouw voor Don. In deel twee, The Rosie Effect, blijkt of Don en Rosie inderdaad voor elkaar gemaakt zijn. Ik weet het niet, want dat is één van mijn boeken voor tijdens de vakantie.



Naar een andere plaats of tijd

Voor mij heeft lezen altijd betekend dat ik kon wegdromen naar een andere tijd of plaats. Ik gebruik sinds ik me kan herinneren boeken om eventjes mee te leven in het leven van anderen.

Jane Austen || Elegant en realistisch

De boeken van Jane Austen brengen je naar een wereld van elegante bals en het realisme van een noodzakelijk huwelijk. Wij kunnen makkelijk afgeven op Elizabeth Bennet die toch wel makkelijk zwicht voor haar D'Arcy. Wij zijn niet degenen die als oude vrijster zouden zijn overgebleven, geen benijdenswaardig lot in die tijd.
Jo Longbourn gaf ons een andere kijk op het leven in Austen's tijd. Met Longbourn bracht zij ons naar de wereld van de bedienden. Door haar realiseerde ik me pas wat Elizabeth haar bedienden aandeed door met haar witte kanten petticoat door de modder te banjeren. Joanna Trollope vertaalde Sense & Sensibility naar de huidige tijd; een aardige poging maar zij miste de finesse, ironie en scherpzinnigheid van Jane Austen.














Arthuriaanse literatuur || over dappere mannen én vrouwen

In mijn jeugd ben ik verslaafd geraakt aan romans over koning Arthur. Ik heb uiteindelijk zelfs mijn scriptie geschreven over moderne versies van het verhaal. Twee romans waren daar debet aan: The Once and Future King van TH White en Sword at Sunset van Rosemary Sutcliff. De eerste een fantasierijk verhaal dat tijd en zelfs menselijke vorm tartte, de tweede een uitermate realistisch verhaal over een Britse legerleider die zijn land en mensen probeerde te verdedigen tegen de overmacht van volken op zoek naar land.
Nadat ik mijn scriptie had afgerond, verschenen twee boeken die afweken van de Arthuriaanse norm. Mary Stewart voegde een vierde deel toe aan haar Merlijntrilogie. In dat boek was de doodgeverfde slechterik Mordred opeens de welwillende zoon, slachtoffer van dezelfde omstandigheden als zijn vader. In Mists of Avalon voerde Marion Bradley voor het eerst een vrouwelijke hoofdpersoon op, Morgana. Nu lijkt het heel normaal, toen was het uitzonderlijk.



In 2015 verbaasde Kazuo Ishiguro met een roman die zich afspeelt na de dood van Arthur. Ishiguro combineert fantasy probleemloos met ridderlijkheid; hij geeft oude getrouwe Gawain de dood die deze trouwe ridder verdiende. Zij die op zoek waren naar een tweede Remains of the Day zullen teleurgesteld geweest zijn, ik vond het natuurlijk geweldig. Marie Phillips voegde in 2015 komedie toe: Haar Knights of the Less Valued Knights is amusant en laat bovendien zien dat de o zo geweldige ridders van de Ronde Tafel ook maar mensen waren. In haar geval ijdel en egoistisch. De ware held mag slechts aan de derderangs tafel aansluiten.




Fantasy || Mitchell en Faber dan maar

Ik ben niet zo'n fantasy fan. Voor de romans van Mitchell en Faber maak ik echter een uitzondering. Zij zijn dermate goed geschreven dat ik ze vergeef dat hoofdpersonen energiezuigende vampiers zijn of wel heel erg vreemd uitgevallen aliens.





Ik ben geloof ik toe aan wat actie

Ik wil tijdens mijn vakantie in ieder geval een aantal spannende boeken tot mij nemen. Ik heb een aantal voorkeursschrijvers en ik laat me ook graag verrassen. Mijn tips voor jullie.

Mijn verrasing in 2014: Terry Hayes || I am Pilgrim
Ik was geloof ik wat aan de late kant, maar toen ik eenmaal begon in Pilgrim kon ik met geen mogelijkheid meer ophouden. Een thriller zoals het hoort: lekker ingewikkelde plot met meerdere verhaallijnen die aan het einde allemaal probleemloos ontrafeld zijn, leuke hoofdpersonen en opbouwende spanning of het allemaal wel goed komt. Het enige kritiekpuntje dat ik kon bedenken was, dat Hayes af en toe wat als alwetend auteur dingen riep als 'als hij had geweten dat morgen ...'. Ik vond dat wat flauw, maar in een dermate spannende dikke pil was het een detail.




De man/vrouw combinatie: Dorothy L. Sayers en Elizabeth George
De mooiste man/vrouw combinatie wordt geleverd door twee dames: Sayers, de 'grand old lady' van de speurders, die met Lord Peter Whimsey en Harriet Vane een geweldig duo afleverde en de Amerikaanse die al zo'n 20 jaar met de regelmaat van de klok een nieuw boek toevoegt aan haar serie over de Britser dan Rritse Lord Tommy Lynley en Barbara Havers. Afgezien van het feit dat beide dames goed schrijven, in staat zijn lekker ingewikkelde plots tot een goed einde te brengen en best wel eisen stellen aan hun lezers (zeker Sayers die er gewoon vanuit gaat dat je Latijn leest), zijn hun duo's een gouden vondst. De beide heren vinden geweldig tegenspel in de dames en allevier hebben ze zo hun eigen sores. In hun boeken gaat het niet om keiharde actie, het gaat voor een belangrijk deel om het spel tussen mensen. Enige minpuntje wat mij betreft: Barbara mag nu wel eens keer wat geluk hebben.




















Humor! || Christopher Brookmyre
Schot Brookmyre lees je niet alleen, omdat zijn boeken zo spannend zijn. Je leest ze ook om de vaak wat vileine humor. Het is me meer dan eens overkomen dat ik op reis onbedaarlijk in de lach schoot om één van zijn boeken. Brookmyre heeft inmiddels veel hoofdpersonen gecreeerd; mijn favoriet is en blijft Jack Parlabane, de cynische journalist die wat verder gaat dan de wet toestaat om de waarheid boven tafel te krijgen. Brookmyre is Schots en dat je weten ook: in veel van zijn boeken zou een vertaling van het schotse accent zo handig zijn. Mijn ervaring is dat je van Brookmyre houdt of hem vreselijk vindt, een tussenweg is er blijkbaar niet. Ik hoop elkaar weer op een nieuwe roman. Wil je een poging wagen? Zoek dan naar de Nederlandse vertaling van zijn oudere romans. Anders loop je het risico dat je niet snapt waarom Parlabane in de laatste roman zo loopt te miepen.




Rustig aan lekker lang lezen

En dan is eindelijk dat moment aangebroken dat je bij jezelf denkt 'nu heb ik tijd voor dat dikke boek waar ik maar nooit aan toe kom'. Ben je zover, dan is dit je ideale zomerliteratuur.

Hilary Mantel || Wolf Hall en Bring Up the Bodies
Met Hilary Mantel kun je zo'n 1200 pagina's lang verdwijnen in de wereld van Hendrik VIII, echtgenotes één, twee en drie en vertrouweling Cromwell. Britser dan Brits maar voor mij kwam de wat vage figuur Cromwell op verrassende wijze tot leven. Alle intriges, verbeten gevechten over godsdienst en kerk én de kronkelingen in het brein van een koning die wanhopig verlangt naar een erfgenaam staan garant voor drama, romantiek en verdriet. Voor degenen die echt geen idee hebben hoe Hendrik omging met zijn echtgenotes is het nog eens spannend ook. En oh ja, Mantel won voor beide boeken de prestigieuze Booker Prize for Literature, een unieke prestatie.


Op een regenachtige dag kun je thuis smokkelen met een DVD: Wolf Hall is door de BBC omgetoverd tot een prachtige serie.

Eleanor Catton || The Luminaries
Een boek dat op kunstige wijze speelt met vorm en inhoud. Zo bepaalt de vorm van de maan de omvang van de hoofdstukken. Waar hoofdstuk één het halve boek beslaat, past het laatste hoofdstuk op een halve pagina. Al heen en weer springend in de tijd, verbindt Catton op ingenieuze wijze gebeurtenissen en personages. Daarnaast geeft ze een prachtig beeld van een Nieuw-Zeeland waar pioniers een nieuw bestaan proberen op te bouwen, goudkoorts teveel gelukzoekers tot de ondergang brengt en de Maori aan de zijkant staan toe te kijken. Catton won voor The Luminaries de Booker Prize in 2013, een terechte keuze en de jongste prijswinnaar ooit. Een belangrijk deel van het prijzengeld heeft Catton overigens gestoken in een fonds dat beginnende schrijvers ondersteunt.

http://booksandliliane.blogspot.nl/2014/05/eleanor-catton-luminaries-man-booker.html





Vikram Seth || A Suitable Boy
In 1993 nam Vikram Seth ons mee naar de wereld van India en het ideale huwelijk. De roman draait om de zoektocht naar die ene geschikte schoonzoon en echtgenoot. In 1349 pagina's en ruim een half miljoen woorden (daarmee is de roman blijkbaar officieel de langste Engelstalige roman ooit) beschrijft Seth de kleuren en geuren van India, de tegenstelling tussen traditie (gearrangeerde huwelijken) en moderne tijd (doctorandus of niet, je moeder bepaalt met wie je trouwt) en dat allemaal in prachtig Engels. Met deze roman kun je een flink deel van je vakantie op plezierige wijze doorbrengen.



Alexander McCall Smith || The No.1 Ladies' Detective Agency
Ik hoop elk jaar op weer een nieuw deel van de No.1 Ladies' Detective Agency. Gelukkig blijft McCall Smith nieuwe boeken schrijven over Mma Ramotswe, de vrouwelijke detective die zichzelf gelukkig prijst met haar traditionele figuur, haar echtgenoot en haar detectivebureau. Verwacht geen spannende bloedstollende verwikkelingen, veel moorden en dat soort zaken, Mma Ramotswe lost weliswaar zaken op, maar meer van huiselijke aard. De romans draaien vooral om de rust die Mma Ramotswe uitstraalt en haar weemoed voor een Botswana dat langzaam maar zeker verdwijnt. Ik download zo meteen The Handsome Man's De Luxe Cafe, die had ik namelijk nog niet.







Heerlijk wegzwijmelen

Aan het begin van de vakantie, wanneer je nog even wilt afkicken van werk en stress, is niets zo heerlijk als een boek waarin je lekker kunt wegzwijmelen. Gelukkig zijn er nogal wat Engelstalige auteurs (meestal dames) die in dit soort romans grossieren: romantisch, soms met gevoel voor humor en altijd goed geschreven. Mijn zomer kan niet stuk zonder de volgende dames:

Katie Fforde
Katie Fforde schrijft romans waarvan je aan het begin al weet hoe ze gaan eindigen (lees: wie uiteindelijk met wie gaat trouwen). Omdat ze een flinke portie humor aan haar boeken toevoegt, bovendien goed schrijft en meesterlijk de sfeer van 'tea en scones' weet op te roepen, overstijgen haar romans het niveau van de boeketreeks zonder enig probleem. Katie Fforde is gelukkig ook door Nederlandse uitgevers ontdekt, ze is dus in vertaling verkrijgbaar. Haar eerste romans hebben mijn voorkeur, maar in principe geeft elke Katie Fforde je een goed gevoel.

Dit is haar meest recente roman.



http://www.katiefforde.com/

Marian Keyes
Ook bij Marian Keyes kun je enigszins voorspellen hoe haar boeken gaan eindigen, Keyes voegt aan haar romans echter een flinke portie ironie, vrouwen onder elkaar en veel Ierse brutaliteit toe. Haar hoofdpersonen, altijd vrouwen, gaan vaak door een dal maar omdat ze zonder enige uitzondering stevige tantes zijn, komt het altijd wel weer goed. Ook Marian Keyes is in vertaling beschikbaar, vooral de romans met de gezusters Walsh staan garant voor leesplezier en (realistisch) leedvermaak.

En haar meest recente roman



http://www.mariankeyes.com/books

Philippa Gregory
Van de hoofdpersonen in de historische romans van Philippa Gregory weten we helemaal hoe ze eindigen: ze hebben bijna allemaal geleefd. Toch slaagt zij er wonderbaarlijk in om dames als Anne Boleyn en Jane Seymour tot leven te roepen en hun verhaal zo te vertellen dat je geboeid leest. Haar romans zijn verfilmd voor bioscoop en tv, Gregory transporteert je tijdelijk naar een andere wereld. Ook haar romans zijn gelukkig in het Nederlands vertaald (en staan vaak op één van de vele cd's met 1000-en boeken).

Deze is net uitgekomen, in 't Engels!



http://www.philippagregory.com/books


En voor het geval dit nog niet genoeg is, kun je natuurlijk ook altijd boeken lezen van:
- Victoria Holt, Mary Stewart: goed geschreven jeugdsentiment waarin op het einde de heldin altijd trouwt met de man van haar dromen
-Maeve Binchy: de koningin van de net een tikkeltje melig feel good romans.
-Joanna Trollope: net iets meer 'stiff upper lip' dan Binchy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten